MENU
Restauracje firmowe

Evolution: demontowalny i tymczasowy budynek

Neptunus buduje tymczasowe restauracje "Schwarzwaldstube" i"Köhlerstube"

Przypadek

Pięciogwiazdkowy hotel „Traube Tonbach” jest położony w dzielnicy Tonbach w Baiersbronn i jest prowadzony przez Heinera Finkbeinera i jego rodzinę.

Dnia 5 stycznia 2020r. w Tonbach wybuchł pożar. W nocy w płomieniach stanęła historyczna siedziba Traube Tonbach, w tym najstarsza trzygwiazdkowa restauracja w Niemczech „Schwarzwaldstube”, jednogwiazdkowa restauracja „Köhlerstube” i tradycyjna „Bauernstube”

Aby móc jak najszybciej ponownie gotować dla gości i skrócić okres budowy nowego stałego budynku, Neptunus wybudował tymczasową restaurację dla ekip kuchennych dwugwiazdkowych restauracji.

play TraubeTonbach-Neptunus-Evolution-Restaurant-Baiersbronn

Rozwiązanie

Chcąc jak najszybciej umożliwić gościom korzystanie z restauracji  „Köhlerstube” lub „Schwarzwaldstube” powstał pomysł budowy tymczasowej restauracji na płaskim dachu garażu hotelowego. Właściciele powierzyli projekt bliskiej spółce architektonicznej ARP ze Stuttgardu. Projekt i plan tymczasowego budynku  „Schwarzwaldstube” i „Köhlerstube” został opracowany przez firmę  ARP we współpracy z firmą Neptunus.

Neptunus wybudował demontowalny budynek o powierzchni 600 metrów kwadratowych na dachu garażu w ciągu dwóch tygodni. Tymczasowa restauracja oferuje dwie sale gościnne, kilka kuchni oraz pomieszczenia chłodnicze, magazynowe i socjalne. Cała budowa trwała 8 tygodni. Restauracja jest pełna światła poprzez montaż 30 dużych okien, które nadają strukturze jasny i otwarty wygląd. Strukturę wykończono około 1600 listwami z drewna modrzewiowego, ktore przypominają budowę ptasiego gniazda. Wisienką na torcie jest panoramiczny widok na Tonbachtal. Dwugwiazdkowa restauracja świętowała swój powrót w Zielone Świątki. Nowo wybudowany „temporaire”, jak nadał jej nazwę Traube Tonbach, oferuje brygadom Torstena Michela i Floriana Stolte tymczasowe pomieszczenie i miejsce dla 70 gości.

TraubeTonbach-Neptunus-Evolution-Restaurant-Baiersbronn
Temporäres Restaurant "Traube Tonbach" in Baiersbronn

Wyzwanie

Czas był największym wyzwaniem. Cały projekt i budowa musiały zostać zaplanowane, zatwierdzone i wykonane w ciągu 4 miesięcy. Restauracja i kuchnie wraz z kompletnym wyposażeniem, takim jak instalacja elektryczna, chłodnie, ogrzewanie, wentylacja i klimatyzacja, wykładziny podłogowe, rolety przeciwsłoneczne, toalety, przebieralnie dla personelu, winda towarowa itp. musiały być zaplanowane z uwzględnieniem ostatnich szczegółów i doskonale skoordynowane z władzami budowlanymi, rada miejską, inżynierem budowlanym, rodziną Finkbeiner, architektami, szefami kuchni i wszystkimi dodatkowymi rzemiosłami.

Brak miejsca i przestrzeni był kolejnym poważnym wyzwaniem. Sala restauracyjna, kuchnie i toalety dla gości znajdują sie na bardzo małej powierzchni na dachu parkingu hotelu Traube Tonbach. Z tego względu wszystko musiało być ustawione blisko siebie na dachu za pomocą dźwigu budowlanego. Na ostatnim piętrze garażu znajdowały się pomieszczenia socjalne, chłodnie magazyny, winiarnia, pomieszczenie gospodarcze, cukiernia i pomieszczenia techniczne. Nawet obowiązkowy przestój związany z pandemią Covid nie zaburzył planu renowacji restauracji i motywacji zaangażowanych osób.

Wynik

„Nasze restauracje wreszcie znowu mają dom”, mówi Heiner Finkbeiner, zachwycony ponownym otwarciem Schwarzwaldstube i Köhlerstube na weekend w Zielone Świątki.

Pan Finkbeiner: “Jakość i szybkość wykonania były zadowalające. Komunikacja wykonawców w połączeniu z lokalnymi firmami także była sprawna. Wszyscy mieli jednakowy poziom wiedzy, a współpraca przebiegała bardzo profesjonalnie. Ogólnie jesteśmy bardzo zadowoleni z naszego temporaire i tego co powstało. Dzięki szybkiej i profesjonalnej współpracy mogliśmy szybko wyjść z tej trudnej sytuacji. Teporaire jest bardzo popularna wśród naszych gości i cieszy się pełnym obłożeniem i rezerwacjami”.

Odbudowa dawnej siedziby Traube Tonbach przebiega obecnie zgodnie z harmonogramem i potrwa do końca 2021 roku. Do tego czasu lokal “temporaire” będzie służył jako baza dla restauracji. Po tym okresie hala zostanie rozebrana i przekazana do użytku przy realizacji innego projektu.

Zainteresowany Budowle tymczasowe?

Skontaktuj się z nami ZADZWOŃ