Merck Restauracja tymczasowa: wysokiej jakości, funkcjonalne, energooszczędne i trwałe
Zadanie
Rozwój siedziby głównej firmy Merck Group na Frankfurter Straße w Darmstadt okazał się być dla spółki wyzwaniem ze względu na brak przestrzeni. Kiedy w miejscu firmowej stołówki powstało centrum innowacji, Merck zlecił firmie Neptunus stworzenie restauracji tymczasowej dla pracowników.
Rozwiązanie
W lipcu 2014, Neptunus w ciągu zaledwie dwóch tygodni, dostarczył strukturę Evolution II, o wymiarach 30×30 metrów, tworzącą salę jadalną oraz 15×30 metrów powierzchni kuchennej. Wysokie na 6 metrów ściany zostały zmontowane z 6-centymetrowych paneli izolacyjnych, które idealnie komponowały się ze srebrno-szarą estetyką budowli tymczasowej oraz zapewniały dobrą akustykę. Instalacje ukryto we wgłębieniach kasetonowych podłóg. Neptunus stawia na trwałość, dlatego wszystkie materiały użyte do zbudowania tymczasowej hali jadalnej, mogą być łatwo ponownie wykorzystane.
Jako główny wykonawca, Neptunus był odpowiedzialny za realizację całego projektu oraz nadzór ścisłej współpracy z innymi podwykonawcami. Wszystko po to, aby wysokiej jakości rozwiązanie zostało dostarczone na czas. Tymczasowe zaplecze gastronomiczne wymagało instalacji systemu wodno-kanalizacyjnego, zasilania, ogrzewania, gazu, alarmów głosowych, jak również specjalnych czujników dymu między kuchnią, a restauracją, automatycznych drzwi oraz toalet. Nowa antypoślizgowa podłoga PCV klasy R11 ułatwiła przeniesienie lady do podawania posiłków, baru sałatkowego oraz mebli ze starej stołówki.
W tymczasowej kuchni znajdowały się: pomieszczenie techniczne, zbiorniki na ciepłą i zimną wodę, dwie zamrażarki, lodówka, zlew, szatnie dla pracowników oraz taśma do transportowania naczyń z restauracji do kuchni.
Wyzwanie
Tymczasowa restauracja musiała został wyposażona we wszystkie podstawowe udogodnienia i systemy bezpieczeństwa takie jak: system wodno-kanalizacyjny, ogrzewanie, urządzenia sanitarne, systemy przeciwpożarowe, piorunochron itp. Ponadto zainstalowano czujniki dymu, rolety oraz drzwi automatyczne. Cały projekt musiał zostać zrealizowany w krótkim czasie.
Korzyści
„Nawet w Darmstadt, pomimo konieczności instalacji dodatkowych udogodnień, zakończyliśmy budowę na czas ” – powiedziała Dorrie Eilers, Dyrektor firmy Neptunus.
Zespół kierowany przez Roberto Jülich z firmy Merck – szefa gastronomii roślinnej, jest zadowolony: „Kuchnia i restauracja działają od początku grudnia bez żadnych problemów. Wszystko jest wysokiej jakości, funkcjonalne, energooszczędne i trwałe. Praca tutaj to czysta przyjemność – a najważniejsze, że wszyscy pracownicy są zadowoleni.”