Ceremonia obchodów stuletniej rocznicy wybuchu pierwszej wojny światowej

Zadanie

Neptunus został poproszony o dostarczenie obiektów na wyjątkową ceremonię z okazji setnej rocznicy wybuchu pierwszej wojny światowej. W wydarzeniu uczestniczyli Książę i Księżna Cambridge oraz Książę Harry.

Cmentarz wojskowy St. Symphorien, położony w malowniczej, zalesionej polanie w Belgii, jest miejscem spoczynku brytyjskich i niemieckich żołnierzy poległych w bitwie pod Mons. Jest to także jedyny cmentarz ku czci żołnierzy poległych po obu stronach. Na St. Symphorien zostało pochowanych oraz upamiętnionych 229 żołnierzy walczących po stronie Brytyjskich Wspólnot Narodów oraz 284 żołnierzy niemieckich, z których 105 pozostaje niezidentyfikowana. 

Event managerowie z HPower Group, którzy są znani z organizacji prestiżowych militarnych oraz oficjalnych uroczystości zaprosili do współpracy firmę Neptunus. Firma została poproszona o zapewnienie stylowego baldachimu nad  audytorium dla VIP-ów, innych obiektów dla gości specjalnych oraz infrastruktury wspierającej na poruszające wydarzenie, które było transmitowane na całym świecie. Ceremonia została zorganizowana przez Departament Kultury, Mediów i Sportu jako jedna z oficjalnych uroczystości rządu brytyjskiego.

Rozwiązanie

Dwudziestoosobowy zespół techniczny Neptunusa zbudował struktury o powierzchni 2 500 m2 na polach sąsiadujących z cmentarzem w zaledwie 5 dni. Jednym z obiektów była strefa odpoczynku dla gości VIP, która mogła pomieścić 500 osób i była wyposażona w wykładziny, dywany, oświetlenie oraz klimatyzację. Natomiast nad trybuną, z której goście specjalni oraz rodzinny poległych oglądali ceremonię, wzniesiono charakterystyczny dach.

Neptunus zapewnił także infrastrukturę dla centrum medialnego, biur, pomieszczenia medycznego, kuchni oraz powierzchni jadalnej, a także obiekty dla ekipy z telewizji BCC, która transmitowała wydarzenie dla widzów na całym świecie.

Projekt był realizowany przez brytyjski oddział firmy Neptunus z siedzibą w Northamptonshire, który wspierany był przez techników z biura w Belgii. Całe wyposażenie takie jak wykładziny, oświetlenie oraz dywany został dostarczony przez lokalnych dostawców z Belgii.

Wyzwania

Cmentarz będący obecnie pod opieką Komisji Grobów Wojennych Wspólnoty Brytyjskiej, jest położony w spokojnym miejscu na peryferiach Mons. Technicy z Neptunusa musieli prowadzić prace w obrębie zalesionej polany, uważając na to, żeby nie zniszczyć pięknych ogrodów, a jednocześnie postawić obiekty, które swoim wyglądem oddawały rangę wydarzenia.

Zespół projektantów z Neptunusa współpracował ściśle z organizatorami, aby upewnić się, że struktury zostały właściwie umiejscowione i nie naruszały symboliki miejsca.

Cały sprzęt został przetransportowany drogami krajowymi, a wszystkie materiały były przenoszone w obrębie cmentarza i sąsiadujących pól z zachowaniem największej ostrożności.

 

Podsumowanie

Zapewnienie infrastruktury na tak ważne historyczne wydarzenie, które oglądało miliony ludzi na całym świecie było dla firmy Neptunus prawdziwym zaszczytem.

Kontakt telefoniczny
Bezpośredni kontakt

1 2 3 4 5 6