Referencje Uniwersytet RWTH

Zadanie

Uniwersytet RWTH w Akwizgranie w Nadrenii Północnej-Westfalii jest największą uczelnią badawczo-techniczną w Niemczech. Wśród ponad 40 000 studentów i absolwentów uczelni są naukowcy, którzy zdobyli nagrodę Nobla w dziedzinie fizyki lub chemii.

Ze względu na ciągły wzrost liczby absolwentów z roku na rok, uniwersytet chciał upewnić się, że ma wystarczającą liczbę sal wykładowych, aby zapewnić studentom optymalne warunki do nauki. Aby sprostać tym wymaganiom, wzniesiono budynek zaprojektowany specjalnie na potrzeby dydaktyczne, który może pomieścić 4200 studentów.

Oprócz tego, potrzebna była osobna sala, aby zapewnić dźwiękoszczelne pomieszczenia wykładowe dla kolejnych 1000 studentów, która powstała na placu położonym w pobliżu torów kolejowych.

Rozwiązanie

Neptunus zaproponował jedną z tymczasowych struktur typu Evolution jako salę wykładową. Pomimo że budynek jest tymczasowy, to wyglądem i funkcjonalnością nie różni się od budynku stałego. Wyposażona w ogrzewanie, klimatyzację oraz bezprzewodową lokalną sieć (WLAN), struktura posiada wszystkie udogodnienia potrzebne do stworzenia komfortowych warunków dla studentów.

Modułowy charakter Evolution pozwala na łatwe modyfikowanie oraz ponowne wykorzystanie struktury w dowolnym momencie w przyszłości. Jednocześnie, aluminiowe struktura jest mocna, stabilna i trwała – cechuje się dużą wytrzymałością nawet w najtrudniejszych warunkach oraz spełnia takie same standardy bezpieczeństwa jak stały budynek.

Oparta na zaawansowanym technicznie i innowacyjnym projekcie struktura Evolution jest odpowiednia do długoterminowego użycia. Budynek zbudowany jest ze sztywnych paneli ściennych z izolacją, żeby zachować ciepło i zminimalizować hałas z zewnętrz. Dach zbudowany jest z aluminiowych ram, które umożliwiają łatwy i szybki montaż.

Wyzwanie

Uniwersytet RWTH w Akwizgranie szukał rozwiązania problemu za małej powierzchni. Najważniejsze było zapewnienie dodatkowej infrastruktury, żeby pomieścić 1000 studentów w sali wykładowej, jednocześnie projekt musiał być zrealizowany w krótkim czasie. Wyzwaniem była także lokalizacja – blisko torów kolejowych. Biorąc pod uwagę funkcję, którą miała spełniać sala, ściany musiały być koniecznie dźwiękoszczelne.

Korzyści

„Sala wykładowa znajduje się obok torów kolejowych, więc potrzebowaliśmy optymalnych dźwiękoszczelnych ścian” – mówi kierownik projektu z uniwersytetu RWTH w Akwizgranie. “Pomimo wyzwań związanych z brakiem przestrzeni, chcemy nadal zapewniać naszym studentom najlepsze możliwe warunki kształcenia. Nie mamy wątpliwości co do tego, że Neptunus był idealnym partnerem, aby pomóc nam w rozwiązaniu problemu braku pomieszczeń oraz znalezieniu najlepszego rozwiązania.”

Kontakt telefoniczny
Bezpośredni kontakt

1 2 3